Am fost șaisprezece …

Regizor    :    George Cornea
Scenarist :    Aurel Mihale
Montaj     :    Yolanda Mintulescu
Muzica     :    Ramon Tavernier
Machiaj   :     Eva Vaida
Costume  :     Guță Știrbu

Premiera :     1980
Durata     :     81 minute
Gen film  :     Drama , Razboi

Filmul a fost vizionat de 2.631.343 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

Prezentare :

A fost August 1944. Romanii au intors armele impotriva aliatilor de atunci, impotriva ocupatiei hitleriste. Armata romana ajutata de noi aliati, alunga trupele germane de pe teritoriul tarii. Razboiul continua…Luptele au loc si la Budapesta. Acolo, o casa importanta, loc strategic este in posesia nemtilor. O grupa condusa de un maior roman, avand in componenta 16 oameni ataca si cuceresc casa. Acolo se afla un soldat german, un batran si o femeie. Nemtii ataca din nou…Dupa trecerea anilor, acelasi maior si un alt coleg de lupta, iau avionul spre Budapesta, pentru a reveni la acea casa, unde vor fi si alte persoane participante la evenimentele de atunci, si-si amintesc de camarazi…lupte….

Distribuție :

Ion Caramitru — slt. Năstase
Andrei Bursaci — Ion Tupa
Constantin Drăgănescu — Marin Dodu
Mircea Bodolan — Ion Firu
Ștefan Sileanu — Burada
Alexandru Repan — Gefreiter
Iurie Darie — mr. Marinescu
Dan Damian — sg. Anghelache
Sebastian Papaiani — caporal Dobriță
Elisabeta Adam — Erji Marton
Alexandru Perghe
Constantin Drăgănescu
Vasile Popa
Igor Bardu
Gheorghe Bușoiu
Mihai Dimitriu

Parerea spectatorilor (3):

Adaugata de cocorea la data de 27 ianuarie 2011:
Un film dedicat armatei române, fără false mituri, asa cum era ea, un film emoṭionant; Sebastian Papaiani face un rol deosebit, dincolo de rolurie comice a dovedit că poate juca drama cu prisosinṭa; parca in Dobriṭa s-a adunat toata chintesenṭa poporului român, zău ca eṣti mândru ca esti român cand vezi filmul ăsta. Iar in prezent sunt atât de puṭine oportunităṭi să fi mândru ca esti român……
ṣi Iurie Darie face un rol frumos, nu ṣtiu dacă filmul e inspirat dupa fapte reale dar umanismul ṣi vitejia soldaṭilor români dupa ocuparea Budapestei e un fapt necontestat de nimeni.

Adaugata de alionascu la data de 14 februarie 2011 :
Printre cele mai bune filme de război româneṣti. Spre deosebire de altele de gen, aici patriotismului i se alătură si accente de psihologie iar linearitatea concurează cu alternanṭa trecut-prezent de la ȋnceput. Metehnele perioadei sunt si aici: imaginea slaba aduce mari deservicii scenelor de lupta ṣi erotismul e suprimat, deṣi la un moment dat Dobriṭa e practic singur cu unguroaica…mă aṣteptam la un sărut. Oricum, la partea erotică, filmele pre-decembriste sunt ȋnchistate ȋntr-o pudoare de-a dreptul monstruoasă, ca ṣi cum omul socialist nu se mai reproduce deloc, ci munceṣte ca un robot, singura urmă de intimitate fiind niste săruturi mecanice ṣi drastic cronometrate de cenzor.

Adaugata de ramyelena la data de 28 ianuarie 2011 :
Un film excepṭional , cu mari artiṣti!!! Mi s-a părut interesant, emoṭionant ṣi bine realizat!!! Sebastian Papaiani e cel mai tare!!!